Sogyal Rinpoche

Sogyal Rinpoche

Sogyal Rinpoche is de oprichter van Rigpa.

Hij werd geboren in Kham, in Oost-Tibet, en werd herkend als de incarnatie van een groot meester en visionaire heilige uit de 19e eeuw: Tertön Sogyal Lerab Lingpa. Toen hij zes maanden oud was, ging hij het klooster in van Jamyang Khyentse Chökyi Lodrö, een van de meest uitmuntende spirituele meesters van de 20e eeuw. Jamyang Kyentse voedde hem op als zijn eigen zoon en voorzag dat Rinpoche in de toekomst zou helpen zijn werk voort te zetten. Na de dood van zijn leraar vervolgde Rinpoche zijn studie bij vele grote meesters van het Tibetaans boeddhisme, met name bij Kyabjé Dudjom Rinpoche en Kyabjé Dilgo Khyentse Rinpoche.

In 1971 kwam Rinpoche voor het eerst naar het Westen, waar hij aan de universiteit van Cambridge vergelijkende godsdienstwetenschappen studeerde. Door veel te reizen ervoer hij hoe westerlingen hun leven leiden; hieruit is zijn unieke stijl van lesgeven en Het Tibetaanse boek van leven en sterven ontstaan, zijn manier om het Tibetaans boeddhisme toegankelijk en relevant te maken voor mannen en vrouwen in de moderne wereld.

Rinpoche heeft een hechte band met Zijn Heiligheid de Dalai Lama; in 1973 was hij nauw betrokken bij de organisatie van het eerste bezoek van de Dalai Lama aan het Westen. Ook heeft de Dalai Lama zijn zegen en bescherming gegeven aan Rigpa.