Sogyal Rinpoche en Rigpa

Sogyal RinpocheSogyal Rinpoche is één van de meest bekende boeddhistische leraren van dit moment. Met zijn baanbrekende boek Het Tibetaanse boek van leven en sterven en door zijn unieke stijl van lesgeven, maakt Rinpoche het Tibetaans boeddhisme voor iedereen toepasbaar en toegankelijk. Dit natuurlijk zonder in te boeten aan authenticiteit, zuiverheid en kracht; Rinpoche maakt onderdeel uit van de oorspronkelijke overdrachtslijn van Tibetaanse meesters. Zo’n 2500 jaar terug werd de oude boeddhistische wijsheid voor het eerst door de Boeddha uitgesproken. Vandaag de dag is dit onderricht nog net zo relevant als toen. Door de bijzondere gave waarmee Rinpoche het presenteert, sluit het op krachtige en praktische wijze aan op de behoefte van mannen en vrouwen in het moderne leven.

Het Tibetaanse boek van leven en sterven wordt beschouwd als een ‘spirituele klassieker’; er zijn bijna 3 miljoen exemplaren gedrukt en wordt, vertaald in 34 talen, in 80 landen uitgegeven.

Rigpa

Rigpa is de organisatie van Sogyal Rinpoche, een internationaal netwerk met meer dan 130 centra in 41 landen. Rigpa Nederland is een plek waar iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst en met of zonder geloof, geïnspireerd en gevoed wordt om spiritualiteit in zijn of haar leven te integreren. Een plek waar je op heldere en toegankelijke wijze een universele en fundamentele waarheid aangereikt krijgt die alle grenzen voorbij gaat, zelfs die van religie.

‘Rigpa’ is het Tibetaanse woord voor ‘intelligentie’ of ‘gewaarzijn’. Maar in het hoogste boeddhistische onderricht betekent het ‘de ware natuur van de geest’ . Al het onderricht van de Boeddha is er op gericht deze natuur in ons wakker te maken en zo uiteindelijk de staat van verlichting te bereiken. Hierdoor geïnspireerd gaf Rinpoche in 1979 deze naam aan zijn organisatie.

Inmiddels geeft Rinpoche al meer dan 30 jaar onderricht tijdens retraites en openbare lezingen, in Europa, Amerika, Australië en Azië. Ook is hij een veelgevraagd spreker op belangrijke conferenties op maatschappelijk gebied, waaronder geneeskunde en alternatieve geneeswijzen, universiteiten en hogescholen, oecumenisch overleg, vredesbewegingen en anti-geweldsgroeperingen, zakenwereld en leiderschap, en op het gebied van stervensbegeleiding en terminale zorg.

Beschermheerschap Dalai Lama

Zijne Heiligheid de 14e Dalai LamaRigpa staat open voor alle tradities van boeddhistische wijsheid en geniet het beschermheerschap van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

De Dalai Lama zegt over de visie en aanpak van Sogyal Rinpoche:

Your approach is not just to give teachings, but a real effort to help the community, not only a short moment, but their whole life – and their children, and at the time of death. So not just a religious group but a useful in stitution to society – that’s very, very good. We’re making ground for a long future!