zelf-compassie cursus

gast-programma als aanvulling op Rigpa curriculum: zelf-compassie gebaseerd op onderzoek van Kristin Neff maar ook onderricht van Tsoknyi Rinpoche en anderen.

Evenementgegevens


Omschrijving

Op diverse plekken worden zelfcompassietrainingen gegeven momenteel. Twee wetenschappers, Kristin Neff en Chris Germer, constateerden dat in het westen het best lastig is om niet oordelend over jezelf te zijn en zij hebben hierover een training ontwikkeld die gebaseerd is op het boeddhistische onderricht en beoefening, maar dan dus met het accent op het ontwikkelen van vriendelijkheid voor zichzelf. Ook lama’s noemen dit vaak als kenmerkend voor het westen en een obstakel op het pad, ook bij zitmeditatie. Als er veel emotionele onrust is, dan is de meditatie soms best lastig, we ontvingen ook wel onderricht hier over van bijvoorbeeld Tsoknyi Rinpoche. Hij noemde het een voorbereiding op beoefening om eerst te zorgen voor je eigen welzijn en vrienden te worden met onze prachtige innerlijke monsters. Maar hoe doe je dit dan als die onrust er is of als die “monsters” opkomen? En veel van ons ervaren die lastigheden en kwetsbaarheden nu sterker dan anders.

Het is geen Rigpa-programma, maar wel iets dat we de moeite waard vinden om aan te bieden. Het programma zal ook aangepast zijn aan Rigpa en is alleen voor Rigpa-deelnemers toegankelijk, met dus ook ruimte voor uitwisseling over wat ieder bezighoudt in deze tijd. Dat betekent dat er beoefend wordt maar dan met accent op hoe je zelfcompassie kunt versterken en om kunt gaan met risings en ook lastige kanten in ons zelf. Wat nadrukkelijk niet betekent dat er niets in de omgeving moet veranderen en dat we alles zelf maar moeten oplossen in onszelf, maar het kan wel heel behulpzaam zijn om een welwillende houding te ontwikkelen ten aanzien van alle risings en in de weg zittende mooie monsters.

 

 

Over Instructeur

Margot de Vlieger heeft zich de laatste drie jaar uitgebreid geschoold in deze training en biedt dit aan samen met wisselende mede-instructeurs.


*

Comments are closed.