Online Maandelijkse bijeenkomst – Bodhicharyavatara

Op 12 januari 2020 beginnen we voor het eerst in Nederland – binnen de studie van het Alomvattende Pad – met de beroemde klassieke tekst van Shantideva: de Bodhicharyavatara – Het Pad van de Bodhisattva.

De Bodhicharyavatara-cyclus is ook open voor mensen die geen lid zijn van de Rigpa-sangha, maar die wel verbonden zijn (geweest) en een basis hebben in de door Rigpa aangeboden meditatie- en compassiebeoefeningen.

Evenementgegevens

  Tijd: 10.00 – 15.00 uur

Aanmelding voor de Bodhicharyavatara cyclus is verplicht (ook al is het gratis voor sanghaleden)

Aanmelden voor sanghaleden

 


Omschrijving

Bodhisattva’s zijn zachtmoedige krijgers die ernaar streven de hoogste vorm van mededogen, moed en wijsheid te ontwikkelen en zo – voor het welzijn van anderen – hun volledige potentieel realiseren. Deze levende ervaring van zachtmoedig krijgerschap is onmisbaar bij elke stap van ons spirituele pad, vanaf het begin tot aan de geavanceerde beoefeningen van Vajrayana en Dzogchen. Er is immers geen enkele authentieke oefening die niet voortkomt uit het diepe hart van bodhichitta: het mededogende verlangen om ten behoeve van alle voelende wezens verlichting (blijvend geluk, vrij van lijden) te bereiken.
 
Zijne Heiligheid de Dalai Lama zei ooit: “Alles wat ik ook maar omtrent compassie en het bodhisattva-pad heb begrepen, heb ik enkel en alleen aan de studie van deze tekst te danken.”
 
In deze cyclus van onderricht zullen verschillende leraren hun licht op deze materie laten schijnen en tevens is er de nodige ruimte voor uitwisseling, beoefening en contemplatie.

De cyclus behandelt de tekst maar zal vooral ook gericht zijn op toepassing op onszelf en in ons dagelijks leven, en hoe het kan helpen onszelf en anderen beter te begrijpen. Het is daarmee uitermate relevant voor ons westerse mensen. In het begin zal veel aandacht besteed worden aan algemenere thema’s zoals wat is compassie en aan het ontwikkelen van zelfcompassie – de basis voor goed begrip van een tekst als de Bodhicharyavatara.

Er zijn twee kernonderdelen van het sanghaprogramma:

1. Maandelijkse bijeenkomsten
De maandelijkse bijeenkomsten in lokale Rigpa-centra zijn een belangrijk onderdeel van het sanghaprogramma, omdat hier het kernonderricht door de hele sangha wordt bestudeerd – langzaam, grondig en systematisch. Ook is het een gelegenheid om contact te hebben met andere sanghaleden. De bijeenkomsten worden ondersteund en begeleid door instructeurs.

De maandelijkse bijeenkomsten worden in Groningen aangeboden op zondagen van 10:00-15:00.

2. Wekelijks thuisstudieprogramma
Als onderdeel van het thuisstudieprogramma zal er aanvullend onderricht en studiemateriaal online ter beschikking worden gesteld. Je kunt het onderricht thuis in je eigen tijd bekijken en bestuderen, of afspreken om samen te studeren.

 

 

Comments are closed.