Tijdelijk Online: Maandelijkse bijeenkomst – Bodhicharyavatara (zondag)

In 2020 bestuderen we binnen het Alomvattende Pad de beroemde klassieke tekst van Shantideva: de Bodhicharyavatara – Het Pad van de Bodhisattva.

De Bodhicharyavatara-cyclus is ook open voor mensen die geen lid zijn van de Rigpa-sangha, maar die wel verbonden zijn (geweest) en een basis hebben in de door Rigpa aangeboden meditatie- en compassiebeoefeningen.

Evenementgegevens

======= deze bijeenkomst zal in verband met het corona-virus niet op het centrum, maar online plaatsvinden. ======

  10.00 – 14.00 uur

De Maandelijkse bijeenkomsten worden aangeboden in de Rigpa-centra in Amsterdam en Groningen en in de satellietsangha’s. Kilk hier voor meer informatie over de satellietsangha’s.

Ben je geïnteresseerd in dit programma, maar geen Sangha-lid, dan kun je je aanmelden door een mail te sturen naar: josevandijk@rigpa.nl, dan wordt er contact met je opgenomen.

 


Omschrijving

Bodhisattva’s zijn zachtmoedige krijgers die ernaar streven de hoogste vorm van mededogen, moed en wijsheid te ontwikkelen en zo – voor het welzijn van anderen – hun volledige potentieel realiseren. Deze levende ervaring van zachtmoedig krijgerschap is onmisbaar bij elke stap van ons spirituele pad, vanaf het begin tot aan de geavanceerde beoefeningen van Vajrayana en Dzogchen. Er is immers geen enkele authentieke oefening die niet voortkomt uit het diepe hart van bodhichitta: het mededogende verlangen om ten behoeve van alle voelende wezens verlichting (blijvend geluk, vrij van lijden) te bereiken.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama zei ooit: “Alles wat ik ook maar omtrent compassie en het bodhisattva-pad heb begrepen, heb ik enkel en alleen aan de studie van deze tekst te danken.”

In deze cyclus van onderricht zullen verschillende leraren hun licht op deze materie laten schijnen en tevens is er de nodige ruimte voor uitwisseling, beoefening en contemplatie.

De cyclus behandelt de tekst maar zal vooral ook gericht zijn op toepassing op onszelf en in ons dagelijks leven, en hoe het kan helpen onszelf en anderen beter te begrijpen. Het is daarmee uitermate relevant voor ons westerse mensen. In het begin zal veel aandacht besteed worden aan algemenere thema’s zoals wat is compassie en aan het ontwikkelen van zelfcompassie – de basis voor goed begrip van een tekst als de Bodhicharyavatara.

 

 

Comments are closed.