Kum Nye

Kum Nye is een bijzondere vorm van yoga welke zijn oorsprong heeft in de Tibetaanse medische en meditatieve traditie. Het kan onze meditatiebeoefening verrijken en heeft een gunstige uitwerking op onze fysieke en geestelijke gezondheid.
De Kum Nye oefeningen kunnen door iedereen beoefend worden ongeacht leeftijd of conditie.
Tijdens de sessies worden zittende, staande en liggende oefeningen afgewisseld.

Evenementgegevens

Toekomstige data:
  • 26 juni 2019 19:00 uur
  • 3 juli 2019 19:00 uur
  • 10 juli 2019 19:00 uur

  Data: woensdag 6 maart – woensdag 10 juli 2019, met uitzondering van 29 mei en 12 juni
  Tijd: 19.00 – 21.00 uur
  Aanmelden niet nodig

 


Uitgebreide omschrijving

Kum Nye is een bijzondere vorm van yoga, een zachte vorm van zelfgenezing  welke zijn oorsprong heeft in de Tibetaanse medische en meditatieve traditie en die in 1970 in het westen werd geïntroduceerd door Tarthang Tulku, een Tibetaanse lama uit de Nyingma lineage.

Kum betekent energielichaam of belichaming en Nye massage. Letterlijk betekent Kum Nye dus  massage van het energielichaam.

Bij Kum Nye staat het bewust worden van sensaties en gevoelens in het lichaam die door de oefeningen worden opgewekt centraal. Door het activeren van de stroom van gevoelens(Nye) in het lichaam breidt de directe ervaring, de Kum, ( “ the right now of experience”)  zich uit en versterkt zichzelf.  De Kum Nye houdingen en bewegingen brengen ons naar het aanwezig zijn in het nu. De houdingen en bewegingen leiden instinctief tot het besef dat de ware voeding en kennis die voor ons toegankelijk is in het huidige moment ligt. Deze oefeningen wakkeren het vermogen aan om ons geheel in het nu te engageren.

Met behulp van stilte, zachte adem, langzame bewegingen , houdingen en zelfmassage kunnen diepe lagen van vastgehouden spanning  zich gaan ontspannen. Blokkades in het lichaam kunnen smelten  waardoor vitale energieën meer ruimte krijgen om door het hele lichaam te stromen  De balans tussen lichaam en geest, denken en voelen, ik en de ander , binnen en buiten, wordt hersteld.

De zintuigen worden opgefrist en we ontdekken de helende kracht van de energie van de adem. Het brengt ons meer in contact met een fundamenteel gevoel van welbevinden ,vreugde  en verbondenheid met de omgeving . Kum Nye yoga kan onze meditatiebeoefening verrijken en verdiepen en heeft een gunstige uitwerking op onze fysieke en geestelijke gezondheid.

De Kum Nye oefeningen kunnen door iedereen beoefend worden ongeacht leeftijd of conditie. Je kunt de oefeningen ook  zittend op een stoel doen. Tijdens de sessies worden zittende ,staande en liggende oefeningen afgewisseld.

We zullen deze cyclus werken met twee boeken  van Tarthang Tulku .

Het eerste boek “ Kum Nye, Tibetaanse yoga “  ligt  de focus op het lichaam, stressreductie , relaxatie en het wakker maken ven de stroom van gevoelens en energieën waardoor onze innerlijke omgeving meer tot leven komt. Het tweede boek “Kum Nye ,de betekenis van vreugde, de betekenis van zijn” gaat dieper in op de innerlijke aspecten van onze belichaming , hoe Kum Nye de geest kan kalmeren en  masseren , en spanningen kan helpen smelten die ingebed zijn in de woorden “ ïk”, “mij” en  “mijn”. Kum Nye ontspant het regime van de geest en heeft het vermogen om een kwaliteit van stralende openheid voort te brengen die de geest tijd en ruimte geeft om te ZIJN.

De lessen worden gepresenteerd in de vorm van begeleide meditatie

Meer informatie over Kum Nye is te vinden op de volgende websites:
www.dharmapublishing.com en www.globalkumnye.com.

Meer informatie over de Kum Nye boeken is te vinden op de website van het Nyingmacentrum:  www.nyingmacentrum.nl

 


Comments are closed.