Kum Nye

Kum Nye is een bijzondere vorm van yoga welke zijn oorsprong heeft in de Tibetaanse medische en meditatieve traditie. Het kan onze meditatiebeoefening verrijken en heeft een gunstige uitwerking op onze fysieke en geestelijke gezondheid.
De Kum Nye oefeningen kunnen door iedereen beoefend worden ongeacht leeftijd of conditie.
Tijdens de sessies worden zittende, staande en liggende oefeningen afgewisseld.

Evenementgegevens

  Data: woensdag 10 oktober – woensdag 19 december 2018, met uitzondering van 31 oktober
  Tijd: 19.00 – 21.00 uur
  Aanmelden niet nodig

 


Omschrijving

Kum Nye is een bijzondere vorm van yoga welke zijn oorsprong heeft in de Tibetaanse medische en meditatieve traditie. Deze traditie werd in 1970 in het Westen geïntroduceerd door Tarthang Tulku, een Tibetaanse lama uit de Nyingma lineage. In de loop der jaren schreef hij verschillende boeken over Kum Nye en werkte hij zijn kennis verder uit voor gevorderde beoefenaars.
Kum betekent energielichaam of belichaming en Nye massage. Letterlijk betekent Kum Nye dus
massage van het energielichaam.

Bij Kum Nye staat het bewust worden van sensaties en gevoelens in het lichaam centraal. Deze sensaties en gevoelens worden door de Kum Nye oefeningen opgewekt. Door het activeren van de stroom van gevoelens (Nye) in het lichaam breidt de directe ervaring (Kum) zich uit en wordt sterker. Kum betekent dus “the right now of experience”.

De Kum Nye houdingen en bewegingen brengen ons naar het hier en nu.  Ze leiden ons tot het besef dat onze ware voeding en kennis in het huidige moment ligt. Deze oefeningen wakkeren het vermogen aan om ons geheel met het nu te verbinden. Met behulp van stilte, zachte adem, langzame bewegingen, houdingen en zelfmassage kunnen diepe lagen van vastgehouden spanning los komen. Blokkades in het lichaam kunnen smelten waardoor vitale energieën meer ruimte krijgen door het hele lichaam te stromen. De balans tussen “lichaam” en “geest”, tussen “denken” en “voelen”, tussen “ik” en “de ander” en tussen “binnen” en “buiten” worden hersteld.  De zintuigen worden opgefrist en we ontdekken de helende kracht van de adem.  Het brengt ons meer in contact met een fundamenteel gevoel van welbevinden, vreugde en verbondenheid met de omgeving. Kum Nye yoga kan onze meditatiebeoefening verrijken en verdiepen en heeft een gunstige uitwerking op onze fysieke en geestelijke gezondheid.

Meer informatie over Kum Nye is te vinden op de volgende websites:
www.dharmapublishing.com en www.globalkumnye.com.

Meer informatie over de Kum Nye boeken is te vinden op de website van het Nyingmacentrum:  www.nyingmacentrum.nl

 


Comments are closed.