Grond, Pad en Resultaat volgens Hinayana, Mahayana en Vajrayana

Bestudering van Grond, Pad en Resultaat volgens de verschillende stromingen binnen het Boeddhisme.

Evenementgegevens

  Eenmaling van: 10:00 tot 13:00 uur.

Aanmelden


Omschrijving

Eén keer in de maand op zaterdagmiddag is de cursus Grond, Pad en Resultaat volgens het Hinayana, Mahayana en Vajrayana. Deze cursus is gebaseerd op het Essentiële Studie Programma zoals dat in 1997 is gegeven door Dzigar Kongtrul Rinpoche. Kenmerkend voor deze cursus is de meer studieuze benadering als andere programma’s binnen Ripga.

In het programma behandelt Dzigar Kongtrul Rinpoche de verschillende yana’s en hun filosofische achtergrond.  Dit is belangrijk voor ons om te weten, omdat er in de wereld verschillende stromingen van Boeddhisme zijn. Elke stroming of yana heeft zijn eigen uitgangspunten en kenmerken wat betreft Grond (filosofische basis), Pad (de beoefeningen en wijze van leven) en Resultaat (opvattingen over wat het ultieme verlichting is). Hiermee weten we aan het eind van het programma goed wat onze eigen Nyingma-traditie is en waar en op welke manier hij verschilt met andere tradities. 

Het studie programma van Rigpa volgt in de regel de benadering van de yogi, zoals bijvoorbeeld in De Woorden van mijn volmaakte leraar. Kenmerkend van deze benadering is dat er wel een graduele opbouw is van het pad, maar alles wordt de Dzogchen visie benaderd en de verschillen worden niet benadrukt. Het is voornamelijk een inclusieve benadering: het hele pad en de beoefeningen daarin leiden naar Dzogchen en zijn onderdeel van de Dzogchen view. Het programma Grond, pad en resultaat volgens het Hinayana, Mahayana en Vajrayana verschilt hierin en volgt de shedra benadering waarin de verschillen uitgebreid besproken worden.

Praktische gegevens: het programma loopt van april 2019 tot voorjaar 2021. Het programma wordt eens in de maand op zaterdag gegeven.

De cursus is bedoeld voor studenten die langer dan een jaar lid zijn van de MeditatieMandala.

 
 

Comments are closed.