Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwaken, met Elizabeth Mattis Namgyel

Wat het onderricht van de Boeddha bijzonder krachtig maakt is dat het je oproept je innerlijke wijsheid, je prajna, aan te spreken en te ontwikkelen. De Boeddha heeft gezegd: “Verlichting begint bij jezelf”.

Evenementgegevens

  10.30 – 16.30 (kassa open om 9.30)

Voertaal: Engels

  € 130,- /  € 110,-* (standaardtarief)
  € 110,- /  € 90,-*  (minima en studenten)

  € 110,- /  € 90,-*  (Rigpa-sangha)
  € 90,-  /  € 70,-*  (Rigpa-sangha: minima & studenten)

* Vroegboekkorting tot en met 1 mei

Aanmelden Aanmelden voor sanghaleden

 


Omschrijving

Wat het onderricht van de Boeddha bijzonder krachtig maakt is dat het je oproept je innerlijke wijsheid, je prajna, aan te spreken en te ontwikkelen. De Boeddha heeft gezegd: “Verlichting begint bij jezelf”. Je kunt een beroep doen op je natuurlijke intelligentie, je vermogen om je aangeboren potentieel te ontdekken.

Maar als je dan je onderscheidende intelligentie aanwendt om het onderricht te onderzoeken kunnen er allerlei vragen bij je opkomen:

  • Betekent de beoefening van devotie voor het onderricht of voor de leraar dat je je onderscheidende intelligentie moet verloochenen?
  • Als je je echt openstelt voor het onderricht geef je dan je eigen verantwoordelijkheid op? Hoe maak je onderscheid tussen de helderheid van je ware natuur en de stem van je ego?
  • Wat zijn de kwaliteiten van een authentieke student? Hoe help je je geest tot inzicht te komen?
  • Wat is het onderscheid tussen ‘je eigen gelijk’ en een diepe ervaring van zekerheid?
  • Wat betekent het onderricht voor je relaties met de sangha, met je vrienden en familie, en met je leraar?

In deze twee dagen zal Elizabeth Namgyel de deelnemers meenemen in een onderzoek naar wat het betekent student te zijn. Een student die zich oprecht wil ontwikkelen, leert hoe dit ‘student-zijn’ vervuld kan worden door een gezonde en realistische relatie aan te gaan met een authentieke leraar, de sangha en het onderricht zelf.

In deze korte videosnip legt Elizabeth uit wat ze bedoelt met ‘Claiming Agency for our own Awakening’.

Over Elizabeth Matthis Namgyel

Elizabeth heeft 35 jaar lang de Boeddhadharma bestudeerd en beoefend onder begeleiding van haar leraar en echtgenoot Dzigar Kongtrul Rinpoche. Ze is de retraitemeester van Samten Ling in Crestone, Colorado en heeft zelf meer dan zes jaar in retraite doorgebracht. Ze heeft een diploma in antropologie en een M.A. in boeddhistische studies. Ze geeft les in de Verenigde Staten, Australië en Europa. Ze is de auteur van ‘The Power of an Open Question’ en ‘De logica van het vertrouwen’.

Elizabeth staat bekend om haar analytisch onderzoek als een middel om aan te komen op een plaats van oprechte beoefening en ontwaken. Ze vraagt het publiek om te oefenen in ‘het stellen van een open vraag’ en ze werpt een frisse blik op alle aannames en overtuigingen die we hebben over spiritualiteit.

Elizabeth is in het bijzonder gefascineerd door de essentiële leer van de Boeddha over het natuurlijke principe van pratityasamutpada, onderlinge afhankelijkheid. Deelnemers laten herhaaldelijk weten hoe haar benadering hun meditatiebeoefening en de manier waarop zij zich tot hun leven als geheel verhouden, nieuw leven heeft ingeblazen.

Comments are closed.