Over Rigpa

Rigpa is een internationaal netwerk van centra en groepen die het onderricht van de Boeddha aanbiedt. Dit doet zij op een manier die gebaseerd is op een authentieke traditie, en tegelijkertijd relevant en nuttig voor mensen in de moderne wereld. Rigpa biedt cursussen en evenementen over meditatie en mededogen aan, evenals een compleet pad van studie en oefening, voor elke fase van het onderricht van de Boeddha.

Wie zijn wij?

Rigpa werd in 1979 opgericht door Sogyal Rinpoche, een boeddhistische leraar uit Tibet en de auteur is van Het Tibetaanse boek van leven en sterven. Zijne Heiligheid de Dalai Lama is de beschermheer van Rigpa, en elke nationale Rigpa-organisatie heeft een charitatieve en non-profit status (ANBI status).

Meditatie en Compassie tot en met traditionele boeddhistische studies

Onze cursussen en programma’s delen eenvoudige meditatietechnieken en methoden voor het trainen in mededogen. Deze zijn door de eeuwen heen ontwikkeld en helpen ons om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. Het is gebleken dat meditatie en compassie een positieve invloed hebben, zoals bij het brengen van gemoedsrust en de aanpak van stress, depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Ze kunnen ons ook helpen om meer vriendelijkheid en hartelijkheid te ontwikkelen voor onszelf, onze familie en de mensen om ons heen.

Voor degenen die het boeddhisme dieper willen bestuderen en beoefenen biedt Rigpa ook studie- en oefenprogramma’s aan, met onder meer cursussen in de Vajrayana – boeddhistische traditie van Tibet, een traditionele studieacademie (shedra) en korte en lange beoefeningsretraites (drupdra).

Leraren van alle tradities

Een uniek kenmerk van Rigpa’s programma is dat er regelmatig leraren van alle Tibetaans boeddhistische tradities worden ontvangen om onderricht en bekrachtigingen te geven. Ook worden boeddhistische meesters en leraren van andere spirituele tradities uitgenodigd.

Deze diversiteit is een voortzetting van de Rimé- of ‘niet-sektarische’ benadering, bepleit door Sogyal Rinpoche’s leraar Jamyang Khyentse Chökyi Lodrö, die een incarnatie was van een van de initiatiefnemers van de Rimé-beweging, de grote 19de-eeuwse meester Jamyang Khyentse Wangpo.

Boeddhisme en westerse wetenschap: In de afgelopen jaren heeft deze open geest van onderzoek ook geresulteerd in een actieve en wederzijds verhelderende dialoog met deskundigen uit andere disciplines, zowel spiritueel als wetenschappelijk. Deze dialoog blijft het Tibetaanse boeddhisme ontwikkelen, met name via het conferentieprogramma van Rigpa.

Internationale Rigpa teams

Rigpa werkt momenteel aan een nieuw federatief en collaboratief organisatiemodel voor al haar entiteiten over de hele wereld.

De organisatie zal worden bestuurd door drie organen:

  • The Visionboard
  • Het interim Internationale Bestuur van Rigpa
  • De interim Internationale Coördinatiegroep

We zijn ook bezig met de oprichting van een faculteit van senior instructeurs en beoefenaars, en onderzoeken hoe we onze leden kunnen betrekken bij de besluitvorming.

Rigpa Vision Board

De rol van de Visionboard is om de spirituele integriteit van Rigpa te waarborgen en ervoor te zorgen dat alle activiteiten trouw blijven aan haar spirituele visie, waarden en cultuur. Dit doen we door goed naar de leden te luisteren, samen te werken met de rest van de organisatie en met de spirituele begeleiding van de lama’s die Rigpa adviseren. Lees meer.

Leden: Valerie Baker, Seth Dye, Mauro DeMarch, Verena Pfeiffer, Vinciane Rycroft

Het Internationale Rigpabestuur

Het internationale bestuur van Rigpa wordt verantwoordelijk voor de visie, missie en strategie van Rigpa, met advies van de Visieraad en inbreng van de Internationale Coördinatiegroep en de leden van Rigpa.

Het zal bestaan uit de voorzitters van bestuur uit elk land (inclusief Rigpa’s retraitecentra Lerab Ling en Dzogchen Beara) en de Visieraad.

Leden:
Vision Board: Valerie Baker, Mauro DeMarch, Seth Dye, Verena Pfeiffer, Vinciane Rycroft
Voorzitters van nationale besturen: Kathryn James (Australie), Bert Van Parijs (Belgie), Alain Beauregard (Canada), Gilles Maniglier (Frankrijk), Heinz Siepmann (Duitsland), Donal Byrne (Ierland), Dominique Side (Congregatie Lerab Ling), Daan Meerburg (Nederland), Christian Hauser (Zwitserland), Russell Blakely (Engeland), Suzannah Yardas (VS). Michele D’Alessio (Vertegenwoordiger Italië).

De internationale Coördinatie groep

Onder leiding van de Visieraad en het Rigpa bestuur en met inbreng van Rigpa-leden, zal de Internationale Coördinatiegroep Rigpa’s programma van evenementen, studie en beoefening implementeren.

De interim Internationale Coördinatiegroep zal bestaan uit nationale directeuren van elk land en leden van het Lerab Ling Transformatieteam*.

Leden:
Nationale Directeuren: Laurie Stiller (Australie), Stéphane Vandezande (Belgie), Alain Beauregard (Canada), Malcolm McClancy (Dzogchen Beara), Sebastien Reggiany, Isabelle Stragliati, Nathalie Excoffon, Saïda Dominici & Anne-Marie Lefèvre (Frankrijk), Gabriele Maass (Duitsland), Anne Sheehan (Ierland), Saskia Bloemen (Nederland), Sam Truscott (Congregatie Lerab Ling), Christian Hauser & Gabriela Haack (Zwitserland), Nadi Breick (Spanje), Michele D’Alessio (Italie), Paul Brusa (Engeland), Jessica Duval (VS).
Transformatie Team*: Eric Jeanteur, Pedro Beroy, Michele Phamtan, Sam Truscott, Isabelle Riviere, Ian Ives, Helen Cargill, Gill Kainey.

* Het Transformatieteam is een interim team dat leiding geeft aan een proces van de Lerab Ling Congregatie om de financiële situatie en het bestuur van de Congregatie te herzien.

(Achter vanaf links) Michele D’Alessio (Italie), Stéphane Vanderzande (Belgie),  Isabelle Stragliati (Frankrijk), Kathryn O’Flaherty (Dzogchen Beara), Verena Pfeiffer (Vision Board), Gabriela Hack (Zwitserland), Christian Hauser (Zwitserland), Mauro DeMarch (Vision Board), Vinciane Rycroft (Vision Board), Jane Hanlon (Engeland gast vertegenwoordiger),
(Voor vanaf links) Jessica Duval (VS), Saskia Bloemen (Nederland), Sam Truscott (Congregatie Lerab Ling), Kathryn James (Australie), Gill Kainey (Transformatie Team*), Ian Ives (Transformatie Team), Michele Phamtan (Transformatie Team), Jessy Geertsema (
Netherlands gast vertegenwoordiger), Fian Loehr (gast vertegenwoordiger Rigpa Shyönnu).